Tuesday, December 7, 2010

Invite to a Virtual Brainstorming

This blog is dedicated to generate ideas and tips on how to help Alex and his center for street children in Antanananarivo - otherwise known as Tana.

The center is called Akani Fitihani. It is located near one of the busiest routes in Tana, a street that is surrounded by many many street children. Nobody knows how many, but thousands and more children in the city have no proper home.

Street children come from 3 categories:
1 - Children whose parents have been living on the street (usually for generations)
2 - Orphans and abandoned children
3 - Children whose parents are extremely poor and children who have run away from awful circumstances (think: drug abuse, physical and sexual abuse by parents and relatives).

When the center started in 2000, Alex had 18 children to look after. Now, there are 250 children. The center providers education and life skills, playing time and occasional meals (depending on availabiltty of funds).

Madagascar currently does not have an internationally recognized government, and receives very little aid as a result. The center is on the brink of closing down.

This is an invitation to all to help generate ideas and tips on how we can help Alex and the center survive, so that he and his team can continue the essential work they're doing.

Click on More about the Cenrtre (right) to find an overview of the Center's needs. This may help you come up with ideas.

Ask your children to come up with suggestions, they may have original ideas too :-)
7 comments:

 1. * Kijk eens op www.1procentclub.nl Dat is een site voor mensen die een goed doel willen steunen. Is hip en loopt goed. Meld het project aan. Ze verwachten wel een concreet plan, met een concrete rekening van alle uitgaven en een update van hoe de zaken ervoor staan, maar dar kun jij waarsch een grote rol bij spelen.
  * een soortgelijke site is Kiva.com . Maar dit werkt niet met gifte, maar via microkrediet. Is bijzonderr populair, ik doe zelf ook mee, je hebt razendsnel een kredietje, maar je moet dus ook terugbetalen. Wellicht kun je geld vragen voor naaimachines en met de opbrngsten vd verkoop die investering terug betalen ??? Nou ja, daar ben jij goed in toch, mini-ondernemerschap en hoe je dat opzet. Weet niet hoe je je project aan moet melden, gaat geloof ik via grotere organiaties.
  * Richt zelf een stichting op en vraag familie/kennissen/vage realties om vriend/donateur te worden. Veel mensen willen wel wat doen, maar willen niet dat hun geld in de grote pot van een NGO verdwijnt. Kleinschalige acties, met persoonlijke link, zijn sympathieker. Daar is vlgns mij markt voor. Voorwaarde is wel dt je de donateurs op de hoogte houdt middels een nieuwsbrief. Maar dit punt had je zelf vast ook al wel bedacht. Voordeel van stichting is dat ook scholen ofzo eem gerichte actie kunnen voeren. straatkinderen spreekt op basisscholen natuurlijk erg aan. Hoeveel juffen ken je??? Sas in ieder geval....

  ReplyDelete
 2. Ik ga de Vijf-er, onze school, inschakelen. Dat kan ik vanaf volgende week doen, want dan is mijn taalbeleidsplan voor de school eindelijk af.
  Ik mail je volgende week!
  Keep up the good work, zo kennen we je weer!!

  ReplyDelete
 3. Organiseer een vakantiegroepsreis naar madagaskar en geef een percentage van de reissom aan het centrum! Ik kom ;-)
  Groetjes Dorine

  ReplyDelete
 4. Stel, Alex zet met behulp van zijn team een werkplaatsje op. In deze werkplaats leren / werken de oudste kinderen (vanaf 14 jaar of zo) aan het assembleren van rolstoelen, fietsen en andere zaken. Dan leren ze een praktisch beroep.
  Deze producten kan het weeshuis vervolgens verkopen aan ziekenhuizen, instellingen of aan particulieren. Op deze wijze kan het weeshuis (ik weet niet of dat mag) ook iets van eigen inkomen genereren.

  Ik kan je tegen kostprijs (= voornamelijk transportkosten plus invoerheffing etc) heel veel producten leveren en onderdelen om goed bruikbare producten te kunnen leveren. Ik heb nu een contract voor rolstoelen etc. maar mogelijk kan ik ook aan ander spul komen zoals fietsen of vanalles en nog wat.

  Uiteraard is het zaak om de werkplaats in te richten met de basic benodigdheden en moet er enige kennis van zaken zijn. Dit alles is denk ik organiseerbaar.

  Ik stuur een een pdfje mee, maar aanleiding van het initiatief.

  Kijk maar eens of dit een belletje bij je doet rinkelen en of dit idee op haalbaarheid nader verkend kan worden.

  Liefs,

  George

  ReplyDelete
 5. Ik heb geen verstand van internationale fondsenwerving dus heb de vraag uitgezet bij iemand anders. Ik hoop dat er respons op komt. Ik wil natuurlijk best wat bijdragen. Dus als je gegevens doorstuurt waar eventueel geld aan over gemaakt kan worden dan komt dat in ieder geval voor de bakker.
  Super goed initiatief.

  Ellen

  ReplyDelete
 6. Goede morgen Susanne en fam.,

  Laat ik eerst beginnen met jullie geluk en gezondheid in Madagaskar te wensen. Het is al weer een tijdje geleden dat we contact hebben gehad en jullie hebben weer een nieuwe start gemaakt. Respect dat jullie steeds die openheid kunnen opbrengen om je weer in een veranderde omgeving te vestigen. Natuurlijk zijn dat ook de leuke aspecten. Ik zeg respect omdat zeker momenteel in Nederland de mensen bang zijn voor die ander met zijn anders zijn.
  Je oproep voor straat kinderen in Madagaskar raakte me. Ik was ook weer even terug bij Rui en Bernardo in Beira, Mozambique. Weet je nog van de muziekgroep die we toen hadden met straat kinderen. Misschien een idee?
  Je riep op voor brainstormen voor straatkinderen in Antanananarivo. Ik heb gelijk al wat actie ondernomen. Ik heb je bericht doorgezonden naar de radio 3fm. Zij starten rond kerst een grote actie voor weeskinderen. Verder heb ik je bericht doorgezonden naar stichting Gered Gereedschap. Dankzij hun is al heel wat gereedschap, naaimachines en veel meer naar Zimbabwe gegaan.
  Jullie kunnen overwegen om je proberen aan te sluiten bij grotere organisaties. Ik hoor goede berichten over Young Africa. Zij leiden jongeren gericht op naar werk en zitten in Harare, Beira en starten in Namibië. Ik heb ook hun een bericht gestuurd.
  Verder heb ik aan Alfred Magwaza zitten denken. Hij is de aangewezen persoon als jullie iets met kunst/ beeldhouwen willen. Madagaskar heeft bergen, dus ook stenen. Opleidingen op dit gebied gaan altijd via meester leerling, de oude ambacht structuur. Alfred is in staat om op te leiden met veel aandacht voor kwaliteit.
  In januari ben ik weer in Zimbabwe.
  Tot zover mijn brainstorm sessie. Groet en tot….
  Nico van Kan

  www.AfriKan.nl

  ReplyDelete
 7. Eindelijk tijd om op de valreep van het nieuwe jaar nog even te reageren op je online brainstorming voor straatkinderen. Heb goeie voornemens gemaakt, maar het is zo druk met mijn studie dat het er vaak niet van komt om op mooie initiatieven in te gaan. Tja, een lastige kwestie. Weet uit mijn tijd bij UNICEF in Harare dat het vooral belangrijk is dat het centrum zo zelfverzienend mogelijk is en dat de straatkinderen uit de visuele cirkel raken door hen inderdaad met life en andere skills (lezen, schrijven, onderwijs op zo hoog mogelijk niveau) te helpen een ander leven op te bouwen, maar goed, dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen. Young Africa heeft wat dat betreft geweldige dingen bereikt in Chitungwiza en inmiddels ook in Mozambique. Kan hun laatste nieuwsbrief zo snel niet vinden, maar weet zeker dat je ze zo gegoogeld hebt. Ze gaan zelfs nog verder uitbreiden, naar Namibië als ik het me niet vergis. Zou zeker te rade gaan bij Dorien Beurskens en Raj, je kent ze misschien nog wel? Qua financiële stabiliteit zou het handig zijn een sponsor te vinden die zich voor langere tijd aan het centrum zou kunnen/willen commiteren. Young Africa heeft altijd veel baat gehad bij Wilde Ganzen en weet zich gesteund door de Nederlandse Ambassade. Misschien ook een optie voor Alex? Wat je erover schrijft lijkt het alsof hij alle potentieel in zich heeft om er een goed en financieel gezond draaiende organisatie van te maken. Hou me op de hoogte, want ik blijf me er betrokken bij voelen. Wie weet kan ik zelf ooit waar ter wereld dan ook nog eens gerichter aan de slag met straatkinderen nu ik eindelijk m'n felbegeerde vak aan het leren ben zodat het wat minder bij papierschuiven blijft!

  Groetjes Maude Sakko Bringman

  ReplyDelete